Dzień Chleba

Treść
W grupie „Kangurki” obchodziliśmy Dzień Chleba – pełen zapachu, radości i ciekawych odkryć!
Dzieci poznały etapy powstawania chleba – od ziarenka zboża aż po gotowy bochenek na naszym stole. Dowiedziały się, skąd bierze się mąka, jak wygląda ziarno pszenicy oraz jakie są rodzaje chleba: pszenny, żytni, graham, razowy czy z ziarnami.
Największą atrakcją dnia było samodzielne pieczenie chleba. Przedszkolaki z zaangażowaniem mieszały składniki, obserwowały, jak ciasto rośnie, a potem z zachwytem wąchały zapach świeżo upieczonego bochenka. W piątek podczas śniadania ze smakiem zajadały się swoim wypiekiem.
Dzięki tym zajęciom dzieci nie tylko zdobyły nową wiedzę, ale również uczyły się szacunku do pracy rolnika, piekarza i do chleba – symbolu codziennego pożywienia.
To był pyszny i bardzo wartościowy dzień dla Kangurków!